sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Paimentelua ja hakua

Kesän varma merkki on kesälampaiden saapuminen. Jo kolme kesää olemme saaneet nauttia kesälaimpiden hoidosta, eikä sitä tänä kesänä oikein osannut ilmankaan olla. Laidunpaikka siirtyi ja kevät alkoi aitatalkoilla. liki 600 metriä pystytettyä aitaa kahdessa päivässä oli hieno suoritus. Viimeinen päivä toukokuuta laitumelle muutti 9 pientä pässipoikaa, ja neljäs paimennuskesä saa alkaa kera uuden oppilaan, tai oikeastaan kera kahden. Kata saa tänä kesänä sytytellä lampailla ja Nemolle opetetaan perusjuttuja. Haku, kuljetus ja poispäinajo, sekä suunnat. Tarkoitus on ottaa jo heti alkuun pillikäskyt mukaan kuvioihin, mikäli ohjaaja ne ehtii opettelemaan.

Kesäpojat
Tähän mennessä kaikki bortsut ovat jo ehtineet käydä lampaita katsomassa pari kertaa. Tuike toimii hienosti, vaikka korvat aika-ajoin talven jäljiltä ovatkin hiukka tukossa. Tuike on erinomainen apukoirana kun tarvitsee hakea ja liikutella laumaa johonkin suuntaan tai vaikka pitää lauma jossakin tietyssä kulmassa aloittelijan harjoituksia varten.

Katan ensimmäinen paimennuskerta oli ensin haukkumista aidan takana ja laumaa lähestyttäessä, mutta hyvin pian pentu meni paimennusmoodiin kun päästiin lähelle laumaa ja se alkoi hiipimään/vaanimaan. Saatiin pieniä matkoja liikuteltua laumaa Katan kanssa, mikä onkin ensimmäiseksi harjoitukseksi hyvä, että pentu näkee lauman siirtyvän pois alta. Toisella kerralla Kata sai emon kanssa pörrätä lauman ympärillä ja jo se kehtasi mennä lampaita vähän säpsäyttelemäänkin, rohkea pieni.

Nemo teki viime kesänä vaistojuttuja ja tänä vuonna onkin tarkoitus opettaa sitten vähän käskyjä. Toisella kerralla jo löytyi yhteinen sävel ja voi alkaa suunnittelemaan vähän tavoitteellisempia harjoituksia.

Paimennuksen lisäksi Nemo treenaa hakua. Aika näyttää kuinka paljon lajit sotkevat toisiaan, kun paimennuksessa tehdään kaaria ja haussa mennään suoraan. Tänään oli Nemon kolmas treenikerta ja hienosti alkaa palikat päässä pelaamaan. Kata oli myös mukana hakutreeneissä tutustumassa vieraisiin ihmisiin.

Muistiinpanot Nemon hakutreeneistä:

1. Kerta: Opetettiin menemään ihmisen luokse, keskilinjalta lähettelyä jonin matkan päässä olevan ihmisen luo, missä leikkiä. Nemo hiukan jännittynyt uudesta tilanteesta, eikä suostunut leikkimään kovinkaan hyvin. Tarvitsi ohjaajan tukea vieraan ihmisen luona.

2. Kerta: Nemolla 4 piiloa näyttäytymisellä. Ensimmäistä hakiessa säpsähti sadeviitan suhausta, palkkana nami. Hiukan varovainen vieraan ihmisen luo menossa, mutta viimeinen "ukko" oli jo huomattavasti kivempi. Viimeisessä piilossa namipalkan lisäksi lelu (sorsa).

3. Kerta: Nemo rauniolla. Neljä piiloa, yksi näyttäytymisellä. Ihmiset löytyivät, vaikka outo ympäristö ja uudet pinnat jännittivät. Välillä piti käydä pissalla (sijaistoiminto), jännitti ilmeisesti mennä ihmisen luo kun oli sen haistanut.

4. Kerta: Nemolla 4 piiloa. Ensimmäiseen meno katsottiin ja loput näyttäytymisellä. Nemo lähti hyvällä asenteella suoraan etenemään, mutta lopussa kaarsi tuulen suunnasta piilolle. Eteneminen suoraan ei vienyt tarpeeksi pitkälle, joten yritettiin näyttäytymispaikkaa riittävästi piilon taakse. Viimeiseen lähetys toistettiin, sillä ei nähnyt ensin, mutta toisella lähetyksellä meni tosi suoraan, kunnes taas kaarsi väärään suuntaan. Kuitenkin Nemolla oli kaukana haku päällä ja lopulta löysi ihmisen. Vikassa piilossa nami ja sorsa.

Muistiinpanot Katan hakutreeneistä:

1. Kerta: Kata mukana tallomisessa, sai ihmetellä uusia paikkoja ja vieraita ihmisiä. Siihen ei kiinnitetty erityisempäää huomiota.

2. Kerta: Kata mukana rauniolla, jossa se sai taas häärätä alkuun raunion läpikäymisessä ja suunnittelussa. Uusia pintoja ja uusia ihmisiä taas ilman sen suurempaa huomiota.

3. Kerta: Kata mukana tallomisessa, sai taas katsella ja häärätä mukana alussa ja lopussa vieraat syöttelivät sille nameja. Hiukan epäluuloinen, tarvitsi ohjaajan tukea kun meni vieraan ihmisen luokse hakemaan namia.

4. Kerta: Kata mukana tallomisessa, nyt tallojilla (vierailla) oli nameja, joita annettiin, kun Kata meni hyvällä asnteella vierasta tervehtimään. Vieraan haukkuminen jätettiin huomiotta, eikä saanut houkutella namilla jos Kata haukkui. Hyvin nopeasti sai jujusta kiinni ja tarjosi vieraan luona pysymistä namin toivossa. Lopuksi uudestaan namien syöttelyä ja vieraan luokse juoksemista ja maahanmenoa. Kata helposti hyppää naamalle, eli palkkaus maahan.

Jatkossa, tuulihakuja Nemolle, myös Katalle voi tehdä tuulihakuja. Nemolle tekisi hyvää käydä kävelemässä raunioilla ja erilaisilla pinnoilla. Nemolle hankittava/tehtävä sopiva rulla tulevia rullaharjoituksia varten. Noudon alkeet opetteluun, jotta sen voi sitten siirtää rullailmaisuun jossain vaiheessa. Katalle voisi jo alkaa opettamaan haukkuilmaisua, se saattaisi sopia Katalle. Haukun kohteeksi joku tietty lelu tai namipurkki, joka vain haukussa käytössä. Muiden kohteiden haukusta ei palkkaa, ettei yleisty. Katan palkkaus maahan, ettei hypi tai tule naamalle innostuessaan. Paljon treenattavaa siis riittää, ei tule aika pitkäksi.


Pieni suuri paimenkoira lammashommissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti