keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Tuike treenaa

Tuike on saanut lödöillä mammalomalla useamman kuukauden, on ulkoillut samoilla metsälänteillä ja kontaktit "ulkomaailaan" ovat jääneet vähäisiksi ja sen huomaa. Ei niinkään fyysisessä kunnossa, vaan muussa käyttäytymisessä. On vähän muistuteltavaa, kun taidot ovat päässeet ruostumaan.

Eilen Tuiken kanssa fillarilenkillä huomasin kuinka se kävi kierroksilla ja esim. provosoitui pihoilla haukkuvista koirista turhan paljon. Otin lähtiessäni saman tavoitteen fillarilenkille kuin Nemon kanssa: ensin hallitusti ja sitten vasta pari spurttia, jossa saa vetää vähän. Aina koirien ohituksissa pysähdyimme ja autoin Tuikea rauhoittumaan ja keskittymään minuun, eikä vastaantulevaan koiraan. Muutaman toiston jälkeen Tuike jo hienosti hoksasi tämän jutun. Myös rauhallinen vauhti hallitusti fillarin vierellä sujui yllättävän hyvin, Tuike on siis kehityskelpoinen. Parilla vetopätkällä se vetikin sitten ihan innoissaan kun luvan oli saanut, on sillä puhti tallessa. Tietysti lenkillä poikettiin myös peltotiellä, jossa sai spurtata ihan vapaana.

Eilen otettiin myös pikku treeni, jossa tavoitteena oli rauhallinen mieli. Menin lelujen kanssa kentälle ja odotin, että Tuike rahoittuu. Tuikehan menee aina heti treeniasenteella kun huomaa että leluja on mukana ja on heti valmis. En ole sille koskaan ole opettanut "hengailua" treenipaikalla. Jonkun aikaa se otti ja Tuike kokeili kaikkia keinojansa (ramppaaminen, lelun varastaminen, haukkuminen, häipyminen), mutta lopulta se hoksasi, että haluan sen olevan lähellä tekemättä mitään erityistä. Kehuin Tuikea aina kun otti kontaktin ja sitten se tuli hakemaan makupalaa. Eli tehtiin ihan peruslähelläoloharjoittelua. Kun Tuike halukkaasti oli lähellä, nuuskutteli maata niin mentiin leluille, leikittiin vähän ja lähdettiin kotiin. Tässäpä meille tavoitetta, näitä rauhallisuusharjoituksia nyt tehdään joka päivä että saan Tuikelle oikean asenteen päälle. Olen tajunnut, ettei ole mitään järkeä kouluttaa kiihtynyttä koiraa. Se ei opi uutta tai pahimmassa tapauksessa teloo itsensä. Koirankoulutus on näköjään koko ajan itselleenkin uuden oppimista. Koko ajan pääsee paremmin sisälle koiran mieleen ja alkaa ymmärtämään miten se toimii.

Tänään keskiviikkona onkin kenttätreenit. Täytyy sinne myös tehdä suunnitelma, millä ensin saan rauhallisen mielen koiralle ennenkuin aletaan treenit.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti