perjantai 16. tammikuuta 2015

Analysointia aamulenkeillä...

Aamulenkkipari Kata ja Elli

Amulenkeillä olen testaillut erilaisia yhdistelmiä (pareja) koirista. Neljästä koirasta saa kuusi erilaista paria, eli kuusi erilaista aamulenkkiä. Jos lisäisi vaihtoehtoihin kolmikot, niin yhdistelmiä olisi vieläkin enemmän. Ei siis tule tylsää, kun melkein joka päivälle löytyisi erilainen pari ja seitsemännelle aamulle voisi sitten ottaa vaikka koko lauman.

Tein hiukan analyysiä miten erilaiset parit toimivat, löytyi sekä hyviä, että huonoja lenkkipareja. Ja ennenkuin kukaan ehtii ajattelemaan mitään, niin KYLLÄ, käytän todella flexiä, ja KYLLÄ kaikki osaavat myös kulkea kauniisti hihnassa, mutta se tapahtuu yksin. Sen verran toimeliasta on tämä sakki, että kimppalenkeillä ne kiihdyttävät toinen toisiaan, ja siksi monikkokävelyt ovat hiukan haastavampia ja ovat edelleen harjoituksen alla. Sen lisäksi remmilenkit ovat itselleni se kaikista vastenmielisin tapa ulkoiluttaa koiria ja niinpä sitä on tullut rajallisemmin harrastettua. Flexin käyttö kimppalenkeillä johtuu lähes yksinomaan siitä, että haluan itse päästä eteenpäin lenkillä, enkä koko ajan olla pysähtelemässä kiristyneen remmin takia. Se ahdistaa sekä taluttajaa, että koiraa, joten kompromissi näille vilkkaille nuorille on riittävästi liikkumatilaa yhdistettynä toimivaan luoksetulokäskyyn, sekä myös vähän vapaana temmeltämistä.


Aamulenkkipari Tuike ja Nemo


Ja sitten analyysiin...

Tuike-Kata

  • Tuike kävelee kauniisti hihnassa omia haistellen ja Kata hilluu flexin päässä, poukkoilee penkoille ja menee solmuun. Välillä Kata käy ärsyttämässä Tuikea ja Tuike hermostuu sille. Vapaana Tuike menee omia teitään välittämättä Katasta tuon taivaallista. Kata kyttää, juoksee edelle, kaartaa pysäyttämään ja taas kyttää. Välillä Tuike ärähtää Katalle, jos se koittaa haastaa liiaksi leikkimään tai muuten härkkii emoaan.

Tuike-Elli

  • Tuike kävelee kauniisti hihnassa omia haistellen ja Elli koittaa vetää aina samaan suuntaan mihin Tuike on menossa. Ellillä on hirmuinen kiire ja se kulkee siksakkia remmin mitan päässä päästäkseen kovempaa. Vapaana Tuike menee omia teitään Elli kannoillaan rätkyttäen. Tuiken pysähtyessä itsekseen leikkimään Elli pomppii vieressä ja rätkyttää saadakseen Tuiken taas liikkeelle. Tuike ei noteeraa Elliä mitenkään vaan jatkaa omia puuhiaan, juoksee taas johonkin räkyttävä Elli perässään.

Tuike-Nemo

  • Tuike kävelee kauniisti hihnassa omia haistelleen ja Nemo reippailee flexin päässä aina välillä palaten taluttajan viereen. Nemo seurailee Tuiken tekemisiä, mutta antaa olla rauhassa, välillä meinaa pissiä Tuiken päälle kun koittaa merkata saman paikan. Vapaana Tuike jälleen puuhastelee omiaan välittämättä Nemosta ja Nemo osittain puuhaa omiaan ja osittain seuraa mitä Tuike puuhaa. Usein lopulta kummatkin puuhaavat omiaan. Nemo käy välillä kysymässä uutta vapaa -lupaa ja sitten taas painelee matkoihinsa.

Elli-Nemo

  • Nemo huitelee flexin päässä ja välillä palaa taluttajan vierelle hakeakseen taas uutta vauhtia. Elli hinaa remmin päässä, ja kulkee siksakkia, että pääsisi lujempaa. Vapaana Nemo noukkii kepin maasta ja hakee Ellin leikkimään. Sitten ne juoksevat yhdessä ympäri-ympäri-ympäri ja taas ympäri. Nemon pysähtyessä, Elli rätkyttää ja saa Nemon taas juoksemaan.

Elli-Kata

  • Elli kävelee vain vähän hinaten remmin päässä ja Kata hiutelee flexin päässä, poukkoilee penkoilla ja välillä menee solmuun. Vapaana Kata painelee vauhdilla ja nauttii juoksemisesta. Elli juoksee perässä suhteellisen hiljaisena. Yhdessä leikitään ja juostaan kilpaa ilman minkäänlaista kiusaamista tai kyttäämistä ja Elli on pääsääntöisesti hiljaa.

Nemo-Kata

  • Nemo hinaa ja Kata hinaa, kummallakaan ei voi olla flexiä, sillä silloin toinen olisi taatusti jo kuristunut ja toinen lopullisesti solmussa. Mission impossible, jota en suosi kuin pakon edellä. Vapaana Nemo painelee menemään Kata kannoillaan. Kata jonkin verran kyttää ja juoksee kaarelle pysäyttämään, mutta Nemo ei pysy kauaa paikallaan, joten kyttääminen on vähäisempää kuin Tuike-Kata yhdistelmällä ajettaessa.


Ja sitten analyysin yhteenveto:


Jaettu palkintosija 1

Parhaimmat lenkkiparit ovat Tuike-Nemo ja Elli-Kata. Silloin toisella voi olle flexi ja toinenkin osaa kävellä remmissä vetämättä. Leikit vapaana sujuvat ja kyttääminen on vähäistä.

Palkintosija 2

Toiseksi paras lenkkipari on Elli-Nemo, sillä niillä on selvästi tosi kivaa keskenään ja remmissäkulkeminenkin sujuu kohtalaisesti

Palkintosija 3

Keskinkertaiset parit ovat Tuike-Kata ja Tuike-Elli. Näistä toisessa parissa esiintyy paljon kyttäämistä ja toisessa parissa korvat ovat lujilla Ellin takia

Hylätty

Sitten pohjanpahnimmaisena pari -mahdoton tehtävä, eli Kata-Nemo. Kummatkin vilkkaita ja kummallakin kiire, kiihdyttävät toisiaan. Vaikka yhteisleikki vapaana sujuu ihan hyvin niin tämä pari  on TALUTTAJAN KAUHU!


Aamulenkin nähtävyyksiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti