sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Pääsylippu erikoisvoittajaluokkaan...

Tämän vuoden ensimmäisistä kisoista heti kotiin iloinen yllätys!
Tuike tokoili Hyvinkäällä voittajaluokassa 1-tuloksen ja ansaitsi menolipun erikoisvoittajaluokkaan...ihanaa! Jes!

Täytyy sanoa, että kyllä jännitti, viimeksi on kisattu tokossa puolitoista vuotta sitten.

Heti alkuun meillä kävi sellainen huolimattomuus haaveri, että koira oli vielä autossa, kun kehään huudeltiin paikallamakuuseen. Kauhealla kiireellä koiraa hakemaan ja juoksujalkaa kehään, huh-huh. Sen johdosta Tuikelle jäi päälle tosi levoton fiilis ja se näkyi sekä ennen-, että jälkeen paikallaolon vuhkumisena ja hermostuneena käytöksenä, itse liikkeen aikana se oli ihan hiirenhiljaa. Alkusählingistä huolimatta kympin arvoinen suoritus, hyvä!

Yksilöliikkeitä ei tarvinnut kovin kauan odottaa, ja jäinkin lähistölle hengailemaan ja vähän purkamaan Tuiken paineita leikkien ja vähän treenaillen seuraamisen käännöksiä. Lopun ajan Tuike sai makoilla puussa kiinni kauempana, kun katselin Sannan ja Allin suoritusta. Alli teki hienon seuraamisen ja kaukot. Tunnarin Alli veti harmittavasti nollille, vaikka oikea palikka tulikin. Siinä treenikamun suoritusta katsellessa alkoi ihan hirveästi jännittämään ja vatsanpohjassa kutkuttamaan ja mietin mitenköhän meidän tänään käy.

Kun meitä ennen oleva koira meni kehään, tulin lähemmäs laukkuineni ja leluineni. Vähän vielä palloteltiin, syötiin namia ja juotiin ja sitten aloinkin valmistautua meidän suoritusvuoroa varten. Pikkuhiljaa edettiin kehää kohti koira kokoajan sivulla mukana. Kehään mennessä oli ihan hyvä ja rento fiilis, sekä Tuikella, että mulla.

Homma alkoi tunnistusnoudolla, oikea tuli, vaikka Tuike vähän epäröi ja kävi kuonolla tökkäämässä väärää palikkaa. Palautus hyvä. Sitten jatkettiin seuraamisella, joka meni tosi hyvin. Hyvä fiilis ja tarkaa työskentelyä. Koitin hymyilemällä viestittää Tuikelle, että hyvin menee. Seuraamista seurasi luoksetulo. Siinä käskin koiran liian aikaisin maahan, mutta ei pistemenetyksiä, koska en ollut vielä vastannut "valmis". Liikkuri ohjeisti, että tuomarille pitää aina kertoa mitä käskyjä luoksetulossa aikoo käyttää (käsimerkki/sanallinen), ja että liikkurin ei kuulu sitä edes kysyä. Hyvä ohje seuraavia kisoja varten, mutta jäin miettimään, että missäköhän vaiheessa on oikea aika tämä tieto tuomarille antaa...?

Seuraava liike (muistaakseni) oli hyppynouto, jossa kävi myös pieni "työtapaturma" Tuike ei mennessä hypännyt estettä, nouti kuitenkin palikan, hyppäsi esteen takaisin tullessa, ja teki hyvän lopun, mutta nollillehan tämä liike silti meni. Syykin sitten selvisi tuomarin kertomana; Tuike sattui juuri katsomaan muualle kun heitin palikan. Tuike ei siis nähnyt, kun noutoesine lensi esteen yli ja jätti sen takia hyppäämättä. Tässä liikkeessä olen käyttänyt käskynä vain TUO-sanaa, ja nyt Tuike unohti esteen, kun lähti etsimään "näkymätöntä" palikkaa. Tuike meni ensin merkille ja selvästi mietti onkohan tämä se noudettava esine, kunnes näki noutopalikan, otti sen suuhun, hyppäsi esteen ja palautti palikan asiankuuluvalla tarkkuudella. Koirahan teki oikein, ja tämä virhe lukeutuu opetusvikoihin, eli omaan piikkiini menee. Onneksi tuomari oli tosi mukava ja häneltä saatu palaute on kullanarvoinen. Nyt tiedän,miten jatkossa liikettä treenaan ja missä käskytän milläkin sanoilla :)

Sitten jatkui kauko-ohjauksella, ihan ok, vaikkakin yhden kerran jouduin kaksoiskäskyttämään. Tuike alkoi kesken liikkeen pälyilemään muualle, ja siksi ei reagoinut maasta istumaan -käskyyn heti. Sen lisäksi viimeinen maahanmeno tuli hiukan ennakoituna samaisen pälyilemisen takia. Seuraava metiallinouto sitten hiukan jännitti, edellisen liikkeen suorituksen ja koiran fiiliksen tähden, mutta metalliesineen nouto meni ihan ok. Reipas haku, ja hyvä palautus. Heiton pituudesta sain pyyhkeitä, joten parantamisen varaa tässäkin minulla. 10 metrin heittoja siis harjoittelemaan.

Viimeiset liikkeet olivat liikkeestä istuminen ja ruutu. Istuminen oli täydellinen nappisuoritus, ei huomauttamista ja ruutukin meni ihan kivasti, vaikka tämä oli meidän epävarmin liike. Lähettämiskäsky oli hiukan liian voimakas ja tuomari ohjeisti, ettei koiraa käskiessä saa kumartua. Ruutu kuitenkin löytyi, vaikka Tuike menikin hiukan epävarmana ja hitaasti sinne. Loppuosa sujuikin sitten juuri kuten pitää, Jes! Hyvä Tuike!

Yhden suorituksen verran piti jännittää ja sitten olikin voittajaluokka lopussa ja tulokset julkistettavissa. En aluksi uskonut 1-tulokseen, mutta niinhän se kävi, että VOI1 ja sijoitus 2. (6 osallistujaa). Hyvä Tuike ja hyvä minä. Selvästi Tuike osaa, mutta kisakokemusta tai kisamaisia tilanteita on vaan kertakaikkiaan liian vähän. Lisää siis tokokisoja, kerran vuodessa tai harvemmin on selvästi liian vähän.

Tässä vielä liikekohtaiset numerot:

Paikalla makuu      10
Seuraaminen          9
Istuminen               10
Luoksetulo             9,5
Ruutu                     9
Hyppynouto           0
Metallinouto          9,5
Tunnistusnouto      8
Kauko-ohjaus        8
Kokonaisvaikutus  9

Yhteensä 272p. (max 320)
Toinen sija ja menolippu EVL-luokkaan, JIPPII!!!

Nyt alkoi sitten armoton harkinta, kisaisiko vielä VOI:ssa vai meniskö suoraan ELV:ään. Kisoihin 12.5 Hämeenlinnaan on jo ilmottauduttu, joten saa nähdä...       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti